9 lip 2012

Słodki przysmak dla łasuchów.

Obiecałam Wam notkę na dobry początek dnia, a tymczasem jest już po trzynastej. Sprawy przybrały trochę inny obrót i zamiast porannej kawy w łóżku i wylegiwania się do południa, miałam ogarnianie się w biegu. Swoją drogą- czy to nie dziwne, że jak kobieta się spieszy to potrafi uszykować się w dziesięć minut i obejdzie się bez wyrzucania całej zawartości szafy i godzinnego zastanawiania się co na siebie włożyć, a jak ma kupę czasu to i tak zawsze przydałby się jeszcze dodatkowy kwadrans (albo dwa :D)? 

Ale nie o kobiecej naturze miało dzisiaj być, a o słodkim przysmaku dla łasuchów. Słodkim, przepysznym i banalnie prostym w przygotowaniu. Ciasto 3 BIT to idealny deser na letnie upały.
Czy można chcieć czegoś więcej? Jak przeczytałam na jednej ze stron- chyba jedynie dokładkę. :)

CIASTO 3 BIT

http://mojewypieki.blox.pl/2012/05/Ciasto-jak-3-BIT.html

Składniki: 500-600 g herbatników maślanych, masa krówkowa (=kajmak) w puszce (ja użyłam 460g i spokojnie wystarczyło), 2 opakowania budyniu waniliowego, litr mleka, 3/4 kostki masła, 2 opakowania śnieżki (lub bita śmietana), pół tabliczki gorzkiej czekolady, żelatyna, cukier puder.

Przygotowanie: 
* Na blachę z papierem do pieczenia wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Puszkę z masą krówkową wstawić do miski z gorącą wodą na kilka minut, a następnie całą jej zawartość wyłożyć i rozsmarować na herbatnikach.
* Przykryć to kolejną warstwą herbatników. Ugotować budyń z dwóch torebek, a następnie pozostawić do wystygnięcia. W tym samym czasie zmiksować masło z około 5 łyżeczkami cukru pudru. Do powstałej masy dodawać powoli łyżkami ostygnięty budyń nie przerywając miksowania. Całość wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą.
* Zrobić śnieżkę (polecam dodać rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny) i wyłożyć ją na herbatniki. (Można pokusić się też o zrobienie swojej bitej śmietany z kremówki 30% ubitej na sztywno z dodatkiem  żelatyny i kilku łyżeczek cukru pudru)
* Całość posypać startą gorzką czekoladą, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby herbatniki zmiękły, a składniki dobrze się połączyły. Najlepiej smakuje następnego dnia. :)


Efekt końcowy: 


Pierwsze zdjęcie pochodzi ze strony mojewypieki.blox.pl, a przepis jest kombinacją kilu różnych i moim zdaniem wychodzi znakomicie! Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało! :)

A mnie od dzisiaj możecie mówić Perfekcyjna Pani Domu. To już trzecie ciasto, które mi wyszło i cieszyło się dużym powodzeniem. Jestem z siebie dumna, tym bardziej że u mnie w domu do tej pory piekło się tylko sernik. I to też prawie zawsze z zakalcem. Po mamie talentu do pieczenia na pewno nie odziedziczyłam. :D

Zobacz także:
* Tradycyjna domowa szarlotka.  

53 komentarze:

  1. Mniam! to dla naprawdę wieeeeeeelkich łasuchów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :) Jest tu wszystko co najlepsze!

      Usuń
  2. Wygląda cudnie :) i na pewno tak smakuje :)
    u mnie nazywa się go snickers i wykonuje na krakersach z odrobinkę zmodyfikowaną masą budyniową
    idealny deser na takie upały, prosto z lodówki i do tego rozpływa się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta! Muszę koniecznie zasmakować:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm :) Uwielbiam 3 bit, więc ciasto pewnie przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda naprawdę smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham to ciacho, najlepsze na świecie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, kocham, po prostu to ciasto tak cudownie smakuje.. *inlove* :DD

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada rewelacyjnie z checia skusze sie na kawalek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aaaaaaaa, tez to chce a nic nie mam dobrego do zjedzenia :/
    Pozdrawiam, Klaudia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ajjj, kuszące, a w zasięgu wzroku żadnego ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmmmmmmmm ale mi narobiłaś smaczka na to ciasto :3

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda tak smakowicie lecz ja niestety na diecie

    OdpowiedzUsuń
  13. ale pysznie wygląda, ale narobiłaś ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglada prepysznie ! napewno kiedys zrobie sama :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja piekę bardzo podobne ciasto. Tyle że ma w sobie krem karpatka zamiast budyniu, na biszkopcie i z krakersami. Do tego jeszcze jedna warstwa jest z migdałów.
    Ciasto to zostało nazwane pychotką i jest najlepszym jakie kiedykolwiek jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie to ciasto zrobiło furorę w rodzinie, też je piekę, pychotka

    OdpowiedzUsuń
  17. ojejku ale smakowicie wszystko wygląda! mniam

    OdpowiedzUsuń
  18. ja mam tak samo jak ty ;)
    jak rano ide do szkoły to robie makijaż góra 10 minut, a jak mam czas to nawet 20, a robie dokalanie to samo ;)

    a ciato ślicznie wygląda. muszę kiedyś spróbować jakieś zrobić

    OdpowiedzUsuń
  19. Aż ślinka cieknie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  20. zrobiłam taki sam w prezencie na dzień taty :) wszystkim smakował mi też :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam, musi być pyszne, o Perfekcyjna Pani Domu;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje:) Zapisałam sobie twój przepis i mam zamiar zrobić takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak wyszło. :)

      Usuń
  23. Uwielbiam to ciasto. Proste w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. a tak mi sie słodkiego chce aaaaaaaaaaaaa!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. o taaaak uwielbiam 3bita ! w szczególności że jest łatwy do zrobienia;)
    obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  26. o ja cie jaka pycha:D:D:D ciekawe czy by mnie po nim bolaly zeby jak po batoniku!:D

    OdpowiedzUsuń
  27. mam właśnie w lodówce, ale osobiście nie przepadam, za słodki i za ciężki. Ja lubię ciasta owocowe, lekkie francuskie itp ;p i ta bita śmietana, ona tam nie pasuje! Ja zawsze ją ściągam, no nie lubię i już ;] ale w domu fakt, robi furorę ;D

    OdpowiedzUsuń
  28. mniaaam :< zjadłabym :D ale już po 2 w nocy :DD

    OdpowiedzUsuń
  29. pyszności :D muszę zrobić koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  30. mniam , wygląda pysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  31. Co z Twoimi studiami?? Poprawiasz z rok maturę, czy znalazłaś inny kierunek?
    Pozdrawiam,
    Twoja czytelniczka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno drugiego nie wyklucza.

      Usuń
    2. a skladalas na cos oprocz medycyny??

      Usuń
  32. dziekuje:D:D:D zapraszam na nowy post bo blogger nie wyswietla go w pulpitach!:D

    OdpowiedzUsuń
  33. Mniaaaaaaaam musze go wyprobowac! ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. O jejku, jejku ! Uwielbiam to ciasto ! Co prawda robię je troszeczkę inaczej, ale twoje wygląda jeszcze apetyczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  35. No to mi smaka narobiłaś przed obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Mmm, uwielbiam to ciasto! Mama często je robi :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...