Dzisiaj coś dla miłośników kokosa i lekkich, kremowych słodkości, idealnych na letnie popołudnia. Rafaello jest świetną alternatywą dla kolejnej porcji niedzielnych lodów z bitą śmietaną, jestem pewna że będzie Wam smakować! Deser jest przepyszny, niedrogi i jak to zwykle w moim wypadku- banalnie prosty w przygotowaniu. Bardzo polecam!
Do przygotowania Rafaello będziecie potrzebować:
- 2,5 paczki słonych krakersów (standardowa blacha)
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- Żółtko
- Kostkę masła
- Wiórki kokosowe (100g)
- Pół tabliczki białej lub łaciatej czekolady
Następnie miksujemy kostkę masła z żółtkiem i łyżkami (!), powoli dodajemy masę budyniową. Pod koniec wypujemy pół opakowania wiórek kokosowych i mieszamy.
Na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kolejno warstwami:
krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem, a następnie całość dekorujemy resztą wiórek kokosowych, startą czekoladą i kilkoma pokruszonymi krakersami.
Chłodzimy w lodówce 3-4 godziny, zajadamy się i oblizujemy palce :)
Po tygodniu bez słodkości (który był dla mnie nie lada wyzwaniem, wierzcie lub nie, ale myślałam, że nie podołam!
Chyba zabiorę się za jeszcze jeden zanim ciasto całkowicie zniknie z blachy... :)
... a od jutra odwyku ciąg dalszy!
Spróbujecie? :)
Ja od dziś jestem wierną fanką tego ciasta i dam sobie głowę uciąć, że i Wam zasmakuje!
Miłego wieczorku!
O rety, co za rozkosz dla podniebienia! <3 Zjadłabym całą blaszkę, ale próbuję zmienić nawyki żywieniowe, co łatwe nie jest... Na razie małymi kroczkami. :-) Ale pieczenia pyszności na pewno sobie nie odmówię! Mogę przecież robić dla innych, niekoniecznie dla siebie. ;-)
OdpowiedzUsuńPyszności, na pewno przetestuję! :)
OdpowiedzUsuńTeż je kiedyś robiłam, pyszne jest :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne ;) Więc nie mam wyjścia i muszę kiedyś spróbować ;D
OdpowiedzUsuńMmm..pyszności:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności!
Oooo ale smakołyki! :D
OdpowiedzUsuńDla mnie to ciasto jest zdecydowanie za słodkie :)
OdpowiedzUsuńwyglada mega mega smakowicie. musze je koniecznie zrobic! :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym z miłą chęcią :)
OdpowiedzUsuńJestem na diecie a ty mi tu takie pyszności pod nos podstawiasz!? :(
OdpowiedzUsuńJesteś okrutna! :D Ale z pewnością kiedyś spróbuje je wykonać już zapisałam sobie cały przepis do mojego świętego zeszyciku ;P
Tymczasem pozdrawiam, życzę udanego poniedziałku i zapraszam na rozdanie na moim blogu :
http://beauty--corner.blogspot.com/2013/07/ogaszam-rozdanie-772013-2172013.html
Uwielbiam rafaello! Robię je trochę inaczej, ale wierzę, że Twoje też jest pyszne. :D
OdpowiedzUsuńRobiłam już nie raz podobne ciasto, pycha! :) Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili ;)
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu spróbować
OdpowiedzUsuńMniaaaammm. Z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńlitości ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie od 2 godz ciągle jem.. i jem ;) ale ciacho bym jeszcze wsunęła :D
jutro sobie cosik upiekę :P
dobrze, że waga bez zmian hehe ...
ale robisz smaka :P :(
OdpowiedzUsuńwiem że sól podbija słodycz cukru ale mam nadzieję że w tym przypadku nie przebija się?:D
OdpowiedzUsuńnie czuć jej a nie jest za słodko :-)
UsuńMusi być świetne.. Mm. :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie spisałam sobie przepis i pewnie niedługo go zrobię, zwłaszcza, że jest szybki i bez pieczenia:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń